Boğaz reflüsüne hangi doktor bakar?
Genel uyarılar. GERD yaygın bir hastalıktır. Tipik semptomlar arasında ara sıra ağza acı ve ekşi mide içeriğinin girmesi ve yemek borusunda yanma yer alır. Hastanın bir gastroenterolog tarafından izlenmesi önerilir.
KBB mideye bakar mı?
Kulak burun boğazın temel tedavi alanlarından biri kulak burun boğaz hastalıklarıdır. Horlama, uyku apnesi, reflü, ses tellerinde polip ve nodüller, çene ve boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu, yanma hissi ve yemek borusu hastalıklarınız varsa kulak burun boğaz bölümüne başvurmalısınız.
Boğaz reflüsü olduğu nasıl anlaşılır?
En sık görülen şikâyetler arasında boğazda sıkışma hissi (sanki boğaza bir şey kaçmış gibi, yutamama hissi), ses kısıklığı, yutarken ağrı, boğazda yanma, ağızda acı su, göğüs kafesinin ortasında ağrı, yemekten sonra öksürük, sık sık boğaz temizleme ihtiyacı, mide rahatsızlığı sayılabilir.
Reflü kulaklara zarar verir mi?
Bu asit, yiyeceklerin sindirimi için gereklidir ve mide astarı aside karşı son derece dirençlidir. Ancak mide asidi yemek borusuna girdiğinde bir dizi soruna neden olur. Bu sorunlar yemek borusuyla ilgili olabileceği gibi solunum yolu, diş ve orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Boğaz reflüsü için nereye gidilir?
Kulak burun boğaz doktoru Bazı durumlarda reflü ses kısıklığı, kronik öksürük veya boğaz ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Bu semptomları yaşarsanız, aile hekiminiz veya gastroenterologunuz daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir kulak burun boğaz doktoruna (KBB) yönlendirebilir.
Doktor reflüyü nasıl anlar?
Reflü bazı vakalarda ülserlere neden olabilir. Klasik reflü semptomları reflü hastasının tanısını güçlendirir. Daha mantıklı bulgular: Reflü olup olmadığı endoskopik muayene ve 24 saatlik bir süre boyunca bir cihaz yardımıyla yemek borusuna giren mide asidinin ölçülmesiyle belirlenebilir.
KBB hangi şikayetlere bakar?
KBB hastalıkları; Kulak, burun, boğaz, baş ve boyun bölgesini etkileyen hastalıklardır. Bunlar arasında rinit (soğuk algınlığı), tonsillit (bademcik iltihabı), orta kulak iltihabı, farenjit, kulak çınlaması ve işitme sorunları bulunur.
Reflü geniz akıntısı yapar mı?
Esas sorun nihayetinde mide içeriğinin çok hafif bir şekilde geri kaçması olsa da, karşımıza bambaşka rahatsızlıklar çıkar: boğazda baskı hissi, yutma zorluğu hissi (globus), boğazda kuruluk/geçmeyen geniz akıntısı hissi.
KBB doktoru endoskopi yapar mı?
KBB doktorları kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarını teşhis etmek ve tedavi etmek için klinik muayene, görüntüleme (endoskopi, BT, MRI), işitme testleri ve cerrahi müdahaleler gibi çeşitli teknikler kullanırlar.
Boğaz reflüsü tanısı nasıl konur?
Gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) teşhisi, reflüyü teşhis etmekten daha zor olabilir. Ancak doktorunuz tıbbi geçmişinize, fiziksel muayeneye ve bir veya daha fazla teste dayanarak teşhisi koyabilir. Teşhis için kullanılan yöntemler arasında endoskopi ve pH izleme bulunur.
Reflüyü ne rahatlatır?
Küçük ve sık öğünler yemek mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyebilir. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak da reflü semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Son öğününüzü yatmadan en az 2-3 saat önce yemek mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Boğaz reflüsü ile mide reflüsü aynı mı?
Asit mideden geriye doğru kaçıp yemek borusuna doğru yükseldiğinde buna “gastrik reflü” (gastroözofageal), yukarı doğru kaçtığında ise “faringofaringeal reflü” adı verilir. Gastrik reflü ve faringeal reflü esasen aynı durumdur, çünkü ikisi de midede başlar.
Çok ilerlemiş reflü belirtileri nelerdir?
Reflü krizinin belirtileri arasında sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza sızması, göğüste ağrılı yanma, boğaz ağrısı, öksürük, kusma ve kötü nefes yer alır. Reflü şiddetine ve sürekliliğine bağlı olarak kanama, astım, diş aşınması ve ses kısıklığı görülebilir.
Reflüye hangi doktor bakar?
Gastroenteroloji bölümü reflü şikayetlerini tedavi eder. Ayrıca kolonoskopi büyük ve ince bağırsak hastalıklarını teşhis edebilir. Yemek borusu kanseri, yemek borusuna yabancı cisimlerin girmesi veya yutulan zararlı maddelerin neden olduğu yaralanmalar nedeniyle oluşan hasarı onarır.
Reflü teşhisi için endoskopi şart mı?
Reflü tanısı için çoğu zaman hastanın reflüye özgü belirtileri dile getirmesi ve ağızdan yerleştirilen ışıklı bir tüp (endoskopi) ile mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan hasarı gözlemlemesi yeterlidir.
Boğaz reflüsü tanısı nasıl konur?
Boğaz reflüsünü teşhis etmek, mide reflüsünü teşhis etmekten daha zor olabilir. Ancak doktorunuz, tıbbi geçmişiniz, fiziksel muayene ve bir veya daha fazla testin bir kombinasyonunu kullanarak tanıyı koyabilir. Tanı için kullanılan yöntemler arasında endoskopi ve pH izleme bulunur.
Dahiliye doktoru reflüye bakar mı?
Karaciğer yağlanması, kistleri, hepatit çeşitleri, karaciğer sirozu, mide ülseri, mide fıtığı, gastrit ve reflü, safra kesesinde taş ve kum oluşumu, iltihaplar iç hastalıkları uzmanlarının tedavi ettiği hastalıklardır.
Boğaz reflüsü tedavi edilmezse ne olur?
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), reflü olarak da bilinir, mide asidi ve içeriğinin yemek borusuna girmesiyle oluşan yaygın bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse reflü kansere bile yol açabilir.
Boğazda takılma hissi hangi hastalığın belirtisidir?
Reflüden muzdarip olan hastalar boğazda sürekli sıkışma hissi, öksürük, ses kısıklığı, geniz akıntısı ve bazen kötü nefesten şikayet ederler. Tanı, tıbbi geçmişin doğrudan değerlendirilmesi ve hastanın endoskopik muayenesi ile kolayca yapılabilir.